2020. március 15., vasárnap 14:14

A Magyar Békekör Egyesület közleménye (1. rész)
    Budapest, 2020. március 15., vasárnap (OS) - Békekör és Szociális Fórum a járvány megfékezéséért

    A koronavírus nem ismer határokat, világméretű akcióegységre van szükség ellene. A vírus elleni szérum gyors előállítása a tudás és tapasztalat kollektív összeadásán múlik. Ehelyett azt tapasztaljuk, hogy a vakcina előállítása profitszempontoknak rendelődik alá – értékeli a járvány következtében kialakult helyzetet a Magyar Békekör és a Magyar Szociális Fórum (MSZF).
Nemzetközi gyógyszeripari trösztök kutatói és laboratóriumai féltve őrzött titokként kezelik kutatási eredményüket, hogy elsőségükkel extraprofitra tegyenek szert, s jogvédetté nyilvánítsák terméküket. A vakcina a profit rabja. Ellenszérum híján legfeljebb lassítani lehet a vírus terjedését nemzeti és nemzetközi vesztegzárral, de felszámolni nem lehet. Szégyenletesnek tartjuk, ahogyan segítségnyújtás helyett a világhatalom Egyesült Államok vesztegzár alá helyezi Európát, az Európai Unió pedig magára hagyja saját tagállamait, és "oldd meg magad" – üzeni. Mire jó a NATO és az Európai Unió, ha csak arra képes, hogy mossa kezeit?  
Ellenpélda Kína segítőkész magatartása. Kínának nem csak megfékeznie sikerült a járványt fegyelmezett közösségi összefogással, és összpontosított állami beavatkozással, hanem már segít is más bajba jutott országoknak. Olaszországnak, a legjobban sújtott európai államnak lélegeztető berendezéseket, védőöltözéket szállított repülőgépeken, és orvosokat küldött oda, hogy megosszák tapasztalataikat olasz kollégáikkal.  

     Kiadó: Magyar Békekör Egyesület

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.



Forrás: OS Országos Sajtószolgálat

MTI  © Minden jog fenntartva.