2020. március 16., hétfő 10:21

A Bankcsapda Érdekvédelmi Civil Szervezet közleménye
    Budapest, 2020. március 16., hétfő (OS) - Javasoljuk a bankoknak, hogy a részletfizetések elmaradása esetén ne mondják fel a szerződéseket

Szeretnénk ajánlást megfogalmazni azzal kapcsolatban, hogy a jelenlegi rendkívüli helyzetben a hitelfelvevők esetleges késedelmes teljesítése miatt a bankok mellőzzék a kölcsönszerződések tömeges felmondását és szeretnénk, ha a hitelezők három hónapos fizetési haladékot, illetve halasztást biztosítanának az ügyfeleknek. Mivel a világjárványnak már érezhető gazdasági hatásai vannak, melyek közvetlenül érintik a hazai pénzügyi fogyasztókat is, akiknek ebben az időszakban a részletfizetések pontos teljesítése nem lehetséges. Ezért a vis maior típusú helyzet kialakulásával a feleknek a megoldás érdekében jóhiszeműen együttműködni szükséges, valós segítséget jelenthet az ügyfelek és a bankok számára, ha a hitelezők részletfizetési halasztást, vagy csökkentett mértékű törlesztést engedélyeznek az ügyfeleknek. Az Egyesület elnöksége szerint, az általunk javasolt átmeneti intézkedésekkel elkerülhető a szerződések tömeges felmondása és a devizahitelezéshez hasonló humanitárius katasztrófa.

Kiadó: Bankcsapda Érdekvédelmi Civil Szervezet