2020. március 18., szerda 10:20

A Magyar Liberális Párt közleménye
    Budapest, 2020. március 18., szerda (OS) - A Szerencsejáték Zrt. segítse ki az egészségügyet!

A Magyar Liberális Párt számításai szerint a Szerencsejáték Zrt. több mint fél billió forintos tavalyi forgalmából 11 milliárd forintot meghaladó összeget lehetne a forráshiányos egészségügyre átcsoportosítani, ebből lehetne lélegeztetőgépet, koronavírus-teszteket és védőfelszereléseket vásárolni.
A Szerencsejáték Zrt-nek 553 milliárd forintos forgalma volt tavaly. Ennek a korábbiakban 2%-a szponzorációra fordítható összeg volt, ez jelen szabályok szerint 1 százalék, ami egy tulajdonosi döntéssel megváltoztatható. A tulajdonos a Magyar Állam. A szponzorációra fordítható keretet ismét 2%-ra emelheti a vállalat, egyetlen tulajdonosi döntéssel, ez több mint 11 milliárd forintot jelent.
A tulajdonos képviselője a nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter, Máger Andrea dönthet a szponzorációs keret felhasználásáról.
Ez a magatartás nem idegen a vállalattól: a vörösiszap-katasztrófa áldozatainak és kármentésének megsegítésére annak idején 2 milliárd forintot költött a Szerencsejáték Zrt.
A veszélyhelyzetben indokolt egy hasonló döntés, a forrásszükségletekre való tekintettel egy nagyobb, 11,06 milliárd forintos keret egészségügyre való átcsoportosítása. A reklámkeretből szintúgy milliárdok csoportosíthatók át.
A Liberálisok arra kérik Máger Andreát, hogy haladéktalanul intézkedjen, és tegye lehetővé, hogy a vállalat jelentős összeggel támogassa a forrás- és eszközhiányos egészségügyet.
     Kiadó: Magyar Liberális Párt