2020. március 18., szerda 10:54

Az Orvostechnikai Szövetség közleménye
    Budapest, 2020. március 18., szerda (OS) - Az Orvostechnikai Szövetség (OSZ) köszönetét fejezi ki azért, hogy Magyarország Kormánya 39,75 milliárd forintot biztosított a 2019 végén 100 millió forintnál nagyobb lejárt követelésállománnyal rendelkező kórházi beszállító cégek követeléseinek kiegyenlítésére.

    A központosított adósságrendezés során mind a Kormány, mind a beszállítók határozottan képviselték az álláspontjukat. Az OSZ véleménye szerint az adósságrendezés rendkívül tanulságos volt, a megfelelő következtetések levonása minden érintett alapvető érdeke.
Pozitívum, hogy a 100 millió forint alatti lejárt követeléssel rendelkező vállalkozások kifizetése február második felében megtörtént. Valamint, hogy az adósságrendezési tárgyalások lezárását követően a Kormány – az ígéretének megfelelően – rendelkezésre bocsátotta a nagy hitelezők követeléseinek rendezéséhez szükséges pénzügyi források jelentős részét.
Az OSZ úgy véli, hogy most és az elkövetkezendő hónapokban a magyar egészségügy minden szereplőjének összefogásával a koronavírus elleni küzdelemre kell koncentrálni. Az orvostechnikai eszköz beszállítók minden rendelkezésükre álló eszközzel támogatják ezt a munkát.
Az OSZ azt javasolja, hogy a Kormány egy pénzügyi alap létrehozásával támogassa a beszerzések azonnali kifizetését, ezzel is segítve a szükséges eszközök mielőbbi elérhetőségét a kórházak számára. Azért is, mert a jellemzően importra épülő orvostechnikai eszköz ellátást rendkívüli módon befolyásolja a forint vezető devizákkal szembeni árfolyama.

     Kiadó: Orvostechnikai Szövetség

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.



Forrás: OS Országos Sajtószolgálat

MTI  © Minden jog fenntartva.