2020. március 23., hétfő 22:33

A Magyar Alvás Szövetség közleménye
    Budapest, 2020. március 23., hétfő (OS) - ALVÁSRÓL OTTHONI KARANTÉN HELYZETBEN

A napi életritmus, az éjszakai pihenés kiemelt fontosságú, az alvás jelentős szerepet játszik a szervezet ellenálló képességének a fenntartásában.Bár sokak számára lehetőség adódik korábbi alvás adósságok pótlására, a cirkadián ritmushoz igazodás, azaz a nappalok és éjszakák változásaihoz történő alkalmazkodás ütemét a rendkívüli helyzetben sem szabad megbontani. Az éjszakai pihenés a szervezet számára nékülözhetetlen. Alvástanácsok felnőtteknek: Vigyen rendszert az alvási szokásaiba, feküdjön és keljen ugyanabban az időben! Végezzen rendszeres testmozgást, de semmiképpen sem közvetlenül lefekvés előtt! Megengedett az ebéd utáni szendergés, alvás, legfeljebb 20-40 percre. Lefekvés előtt 6 órával ne igyon koffein tartalmú italokat és ne egyen csokoládét! Lefekvés előtt 4 órával ne egyen nehéz, fűszeres vagy cukros ételeket! Lefekvés előtt 4 órával ne fogyasszon túlzott mértékben alkoholt és ne dohányozzon! Találja meg azt a hőmérsékletet, amelyben kényelmesen tud aludni! Ügyeljen szobája folyamatos szellőzésére! Gondoskodjon róla, hogy fekhelye kényelmes legyen! Próbáljon meg kizárni minden zajhatást és gondoskodjon a szoba gondos sötétítéséről! Kizárólag alvásra vagy szexuális együttlétre használja az ágyát, lehetőség szerint a munkáját ne itt végezze! Az alvásszövetség szakértői készen állnak, hogy segítséget nyújtsanak: Magyar Alvás Szövetség www.napialvas.hu; gngy@gngy.eu ; t:06309304124
     Kiadó: Magyar Alvás Szövetség