2020. március 24., kedd 18:28

Az Első Magyar Feltétel Nélküli Alapjövedelemért Egyesület közleménye
    Budapest, 2020. március 24., kedd (OS) -

A koronavírus nem remélt változást hozott egyesületünk számára: hirtelen beérett az évek óta folytatott ismeretterjesztő tevékenységünk, és a bajban a legkülönfélébb emberek és szervezetek kezdtek felszólalni a feltétel nélküli alapjövedelem érdekében.
Az Alapjövedelem Világhálózata Felhívást tett közzé az összes kormányhoz, amelyben a rendkívüli helyzetre hivatkozva javasolja az FNA bevezetését az egész világon. A felhívást már több mint 700 ismert ember írta alá. Az USA-ban egy szenátusi előterjesztés mindenkinek egy egyszeri 1200 dolláros támogatást javasol. Aláírásgyűjtés indult Svájcban és Magyarországon is, ahol egy eddig a turizmusban, tíz alkalmazottal dolgozó kisvállalkozó indította el. Mint azt a petícióban megfogalmazza, szolidáris a munkavállalóival, akik komoly egzisztenciális bajban vannak vagy lesznek rövid időn belül. Az aláírók leírhatták véleményüket is, a továbbiakban ezekből idézünk: "a családomból 6 emberből, 4 már elvesztette a munkáját!! (nő)" – "én is vendéglátásból éltem! Hétfőig! Mi 3-ig sem tudunk már nyitva lenni turistaövezetben voltunk. (nő)" – "édesanyám munkahelytől és a teljes bevételétől esett el, ráadásul lakáshitele is van (férfi)".
A koronavírus okozta gazdasági leállás családok ezreit, sőt tízezreit fosztja meg jövedelmüktől, és ezért a lakosság többsége őszintén szolidáris velük.
Mindannyian aggódunk saját egészségünkért és a szeretteinkéért, legalább – ha mást nem - anyagi életfeltételeinket érezhessük biztonságban!

Kiadó: Első Magyar Feltétel Nélküli Alapjövedelemért Egyesület