2020. április 3., péntek 09:44

A Nyugdíjas Parlament Országos Egyesület közleménye
    Budapest, 2020. április 3., péntek (OS) - Javaslat a koronavírus-járvány miatt, az idősek biztonsága érdekében szükségesnek tartott intézkedésekre.

        Sajnálattal tapasztaljuk, hogy a kialakult koronavírus-járvány következményei az idős társaink körében okozzák a legsúlyosabb következményeket. Soraikból kerül ki az áldozatok többsége, közöttük van a legtöbb anyagi kiszolgáltatott, őket sújtja leginkább a bezártság és a magány.
     Azt javasoljuk a Kormánynak, hogy a most alakuló "gazdaságélénkítő csomag" tartalmazzon az idősek biztonsága érdekében szükséges intézkedéseket is.
     Ajánlásaink:
- A közel 1,3 millió gondozást igénylő 65 év feletti idősek érdekében biztosítsanak plusz forrásokat a települési önkormányzatok részére.
(idősek otthona, házi segítésnyújtás és az otthonápolási szolgáltatások feltételeinek javítása)
- A magányosan élő több mint 600.000 nyugdíjas számára tegyék lehetővé az "egyszeri méltányossági nyugdíjsegély" kifizetését.
- Azon 60 év feletti munkavállalónak, akik a vészhelyzet kialakulása miatt elveszítik a munkájukat, lehetővé kell tenni a korhatár előtti nyugdíjba vonulás lehetőségét.
- Támogatjuk a különböző társadalmi szereplők által, az idősek érdekében megfogalmazott javaslatokat, így: a vegyes indexálás bevezetésére, az előrehozott kiegészítő nyugdíj kifizetésére, az alacsony nyugellátásban részesültek kiemelt támogatására és az egészségügyi dolgozok prémium kifizetésére vonatkozó kezdeményezéseiket.
     Köszönjük az egészségügyi dolgozóknak, az önkormányzati alkalmazottaknak és a rengeteg önkéntesnek, hogy áldozatos munkájukkal hozzájárultak a járvány következményeinek csökkentéséhez.

     Kiadó: Nyugdíjas Parlament Országos Egyesület

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.



Forrás: OS Országos Sajtószolgálat

MTI  © Minden jog fenntartva.