2020. április 3., péntek 15:27

A Reális Zöldek Klub közleménye
    Budapest, 2020. április 3., péntek (OS) - Az egész emberi kultúra került válságba, mely válság mibenlétét a kultúra egyik részterülete sem fogta fel.

Az áttekinthetetlené vált kultúrát, annak problémáit csak annak magasabb szintézise, korunk természettudományos, humánus világképének felismerése oldhatja meg. A mai társadalmat nem a legmegbízhatóbbak kormányozzák és irányítják. Alapvetően ugyanis az EU-ban is, nem a nemzeti kormányzatoké az igaz potens hatalom, hanem az úgynevezett lobbyké, melyek részben pénzemberekből, részben politikusokból állnak, vagy akikben egyszerre él mindkettő.
Piac gazdaság ellenére a villamos energiatermelés területén a tagországok a szélkerekek és napelemek működéséhez hozzájárulhatnak. A Földön az élet puszta létezése a napsugárzásnak köszönhető. A napsugárzás működteti a növényekben a fotoszintézist, amelyben a növény a napsugárzás energiájával, vízből, és a levegőből kivont széndioxidból, előállítja a szerves vegyületeket, amelyek táplálékul szolgálnak az embereknek és az állatoknak, miközben oxigént termel. Kérdés, vajon mennyi energiát lehet és szabad napelemekkel és szélkerekekkel kicsatolni, kiszivattyúzni a bioszférát életben tartó energiaáramlásokból anélkül, hogy a bioszférában ne okozzunk maradandó károsodást. Az is kérdés, hogy vajon mennyire lehet és szabad a tervezett "dekarbonizációval" lecsökkenteni a levegő széndioxid tartalmát, ha azt szeretnénk, hogy a növények továbbra is képesek legyenek bőséges táplálékkal ellátni az embereket és az állatokat.
Juhos László, elnök

Kiadó: Reális Zöldek Klub