2020. április 5., vasárnap 14:59

A Párbeszéd közleménye (2. rész)
    Budapest, 2020. április 5., vasárnap (OS) - Az Európai Bizottsághoz fordul panasszal Szabó Tímea és Jávor Benedek a felhatalmazási törvény miatt

    A parlamentarizmus korlátlan, semmilyen időponthoz vagy objektív feltételhez nem kötött felfüggesztése nem egyeztethető össze a hatalommegosztás elvén is nyugvó jogállamisággal.

Jávor Benedek leszögezte: "Az Európai Unió alapszerződései, az Alapjogi Charta és egy sor uniós irányelv világosan definiálják azokat a minimumkritériumokat, amelyeket egy tagállamnak be kell tartania. A felhatalmazási törvény egyértelműen sérti az Európai Unióról szóló szerződés 2. pontjában foglaltakat a jogállamiság, a demokrácia és az alapvető jogok érvényesülése szempontjából.

A rémhírterjesztésre vonatkozó, rendkívül rugalmasan értelmezhető klauzula a szólásszabadság szükségtelen és aránytalan sérelmét okozza. A vírus elleni védekezést ilyen mértékű hatalomkoncentráció nélkül megoldották egy sor országban, olyanokban is, ahol a járványhelyzet lényegesen súlyosabb, és olyanokban is, ahol a magyar kormánynál jóval eredményesebben léptek fel a koronavírussal szemben."

     Kiadó: Párbeszéd

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.



Forrás: OS Országos Sajtószolgálat

MTI  © Minden jog fenntartva.