2020. április 6., hétfő 09:29

A Hajrá Magyarok a Szebb Jövőnkért Egyesület közleménye
    Budapest, 2020. április 6., hétfő (OS) - Paradigmaváltás előtt

    Az egyesület reményét fejezi ki, hogy az új gazdaságélénkítő csomag nem csak a munkájukat vesztett emberek, hanem, az aktív, de kisjövedelmű nyugdíjasok sorsáról is gondoskodni fog. A járvány elmúltával az ország gazdasági erejét az egykor a belső keresletet kielégítését és egyben az exportbevételek jelentős részét jelentő mezőgazdaság, állattenyésztés és feldolgozóipar "szentháromsága" visszanyeri méltó helyét az újratervezésében. A magyar családok medián vagyona kb. fele-kétharmada a V4 többi államának. GDP-hez mérten a hazai reáljövedelem jelentősen elmaradt. Ezért a magyar családoknak 10 millió Ft jövedelmi elmaradása keletkezett. A hazai kereseti helyzet a V4 országaihoz mérten, kb. 20-22%-kal kisebb. Még kedvezőtlenebb a falusi jövedelem 1990 utáni alakulása.1990-ben a falusi jövedelem kb. 94%-a volt az országos átlagnak, ami 2010-re 82%-ra csökkent, azóta kb. 88%-ra nőtt. Mostanra további, kb. 7 millió Ft veszteség érte 1990-hez mérten a falusi családokat. A falvakban a nyugdíjak a fővárosi érték 2/3-a, csökkentek. A nyugdíjak GDP-hez mért aránya legkisebb a V4-en belül. A mezőgazdaság GDP részesedése az 1990-es 15%-ról, kb. 3,5-4,5%-ra csökkent. Értéke elérheti a 6000 Mrd Ft-ot.
Ezért múlhatatlanul szükséges, hogy már a járványkezelés fázisában előre láthatóak legyenek azok a gazdasági irányváltást kiegészítő intézkedések, amelyek fokozatosan felszámolják az eddig felhalmozódott veszteségeket és közben feltőkésítik a falusi "szentháromságot".

     Kiadó: Hajrá Magyarok a Szebb Jövőnkért Egyesület

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.



Forrás: OS Országos Sajtószolgálat

MTI  © Minden jog fenntartva.