2020. április 6., hétfő 15:27

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának közleménye (1. rész)
    Budapest, 2020. április 6., hétfő (OS) - Újabb intézkedések a járvány lassítása, a szociális ellátottak és a gyermekes családok védelme érdekében

    A koronavírus-járvány lassítása, a magyar emberek egészsége, a szociális ellátásban résztvevők és a családok védelme érdekében több, újabb a veszélyhelyzethez kapcsolódó rendkívüli intézkedést rendelt el a Kormány az Országgyűléstől kapott felhatalmazás alapján. Az erről szóló  jogszabály módosításokat a Magyar Közlönyben hirdették ki.

Újabb intézkedések segítik a családok szociális biztonságát azáltal, hogy a szociális, gyermekvédelmi  és egyéb ellátások folyósításában most nem szükséges a személyes ügyintézés, akkor sem, ha  éppen esedékes lenne az ellátás további folyósításához szükséges felülvizsgálat. A már megállapított havi rendszerességű pénzbeli szociális ellátások többségénél a jogszabályban előírt időszakos felülvizsgálatokat elhalasztják, az elmaradt felülvizsgálatokat a veszélyhelyzet lejártát követő második hónapig kell pótolni. A veszélyhelyzet alatt lejáró rendszeres gyermekvédelmi kedvezményre való jogosultság, és ahhoz kapcsolódva a hátrányos, halmozottan hátrányos helyzet fennállásának megállapítása szintén meghosszabbodik a veszélyhelyzetet követő második hónap végéig. Az új ápolási díj és a gyermekek otthongondozási díja (gyod) igénylések esetén a szakértői vizsgálat helyszíni vizsgálat mellőzésével, papíralapon is elvégezhető.

     Kiadó: Emberi Erőforrások Minisztériuma

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.



Forrás: OS Országos Sajtószolgálat

MTI  © Minden jog fenntartva.