2020. május 4., hétfő 14:35

Dr. Szél Bernadett független országgyűlési képviselő közleménye (2. rész)
    Budapest, 2020. május 4., hétfő (OS) -

        Az atlatszo.hu-nak köszönhetően nemrég nyilvánosságra került a katasztrófavédelem határozata a Mátrai Erőmű környékén történt környezetszennyezés felelőseivel és az elrendelt vízvédelmi lépésekkel kapcsolatban. A határozatból kiderül, hogy a 2019 februárjában átadott búzafeldolgozó először júliusban okozott súlyos vízszennyezést, aminek következtében tömeges halpusztulás történt a Bene-patakban, ám a szennyezés ezután sem szűnt meg. Novemberben az emberre is veszélyes mérgesgázok képződtek a Viresol Kft. Őzse-völgyi tározóba került szennyvize miatt. A vízügyi hatóság december 3-i mintái alapján "még mindig jelentős mennyiségű szennyező anyag hagyta el a Telephely csapadékvíz-elvezető rendszerét", a kibocsátási határérték 10-szeresét meghaladó szervesanyag-tartalommal. A hatóság januárban újabb súlyos szennyezésről kapott bejelentést. A mostani határozat megállapítja, hogy "A Telephelyről történő tisztítatlan csapadékvíz, illetve tisztított szennyvíz kibocsátással fennáll a felszíni vizek károsodása bekövetkezés közvetlen veszélye (környezetveszélyeztetés)".
     A határozatból világosan kiderül, hogy Mészáros Lőrinc 6,2 milliárd forintos állami támogatással és állami hitelekkel kitömött, nemzetgazdaságilag kiemelt beruházása a júliusi és novemberi szennyezés után is folytatta környezetszennyező tevékenységét, amivel a Btk. szerinti környezetveszélyeztetést és –károsítást valósított meg. Ezért a mai napon feljelentést teszek a cég ellen.

Szél Bernadett


     Kiadó: Dr. Szél Bernadett független országgyűlési képviselő

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.



Forrás: OS Országos Sajtószolgálat

MTI  © Minden jog fenntartva.