2020. május 21., csütörtök 14:01

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma közleménye
    Budapest, 2020. május 21., csütörtök (OS) - Megkezdődött a hazai koronavírus-vakcina fejlesztése

A Nemzeti Népegészségügyi Központ és a Debreceni Egyetem együttműködésében, az Emberi Erőforrások Minisztériumának támogatásával megkezdődött az új koronavírus-vakcina fejlesztése. Mint ismeretes a két intézmény a közelmúltban Prof. Dr. Kásler Miklós emberi erőforrások miniszter jelenlétében írta alá a korszerű hazai oltóanyag-gyártás létrehozásának elősegítésében való együttműködést. Az NNK és a Debreceni Egyetem is rendkívül gazdag tapasztalattal és tudományos háttérrel, valamint korszerű infrastruktúrával rendelkezik, amely lehetővé teszi ezt a jelentős orvostudományi kutatást.
     Az EMMI háttérintézményében, az NNK-ban március közepén Európában az elsők között izolálták az új koronavírust, és ma már a Covid 19-nek 30-40 különböző személyből származó izolált vírusával rendelkeznek, amely az alapot biztosítja a mostani közös vakcinafejlesztéshez.
     A kutatás jelenlegi fázisában először kiválasztják azokat a különböző vírustörzseket, amelyeket fel kell használni a fejlesztés során, majd tesztelik azokat a sejtkultúrákat, amelyek a leginkább alkalmasak a vakcina kifejlesztéséhez. Hatékonyságvizsgálatokat végeznek és megkezdődhetnek az állatkísérletek.
Az ambiciózus tervek szerint már idén októberben elindulhat a vakcina kisszériás gyártása.

Kiadó: Emberi Erőforrások Minisztériuma