2020. május 22., péntek 14:21

Budapest Főváros Főpolgármesteri Hivatalának közleménye (2. rész)
    Budapest, 2020. május 22., péntek (OS) -

Ehhez képest két levelet is írt mostanában, az egyikben megerősíti, hogy Budapest az ígéretek ellenére sem kapja meg a buszvásárlásokhoz szükséges pénzt idén, majd számon kéri a Lánchíd felújítását. Mindkét ügyben sokat segítene Budapestnek, ha Fürjes államtitkár csak abból a pénzből visszajuttatna valamennyit a budapestieknek, amennyivel az általa irányított projektek többe kerültek a tervezettnél az elmúlt években. Ezeknek a túlárazásoknak az összege meghaladja a 400 milliárd forintot, ennek a hatalmas összegnek a töredéke elegendő lenne nemcsak a Lánchíd felújítására, hanem a közlekedési eszközpark megújtására is.
De mivel ezt a pénzt Fürjes államtitkár és a kormány zömében az oligarchák gazdagítására  költötte a budapesti fejlesztések helyett, a fővárosnak szembesülnie kell azzal, hogy a kormányzati elvonások, a járvány elleni védekezés költségei, az elmaradt kormányzati támogatások és a kieső bevételek miatt több beruházást is át kell tekintenünk. A Lánchíd is ilyen, amelynek felújítása továbbra is prioritás, a költségeket, a felújítás szakmai tartalmát azonban, a híd majdani funkciójának átgondolásával együtt, újra kell tervezni. Ez a munka folyik a fővárosban. Hasonló felelős átgondolás, újratervezés talán a kormányra és Fürjes államtitkárra is ráférne. Kezdhetné például az atlétikai stadion költségeivel.
Dorosz Dávid főpolgármester-helyettes

Kiadó: Budapest Főváros Főpolgármesteri Hivatal