2020. május 23., szombat 21:29

A Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezete közleménye
    Budapest, 2020. május 23., szombat (OS) - ÁLLJ! Veszély(helyzet)ben a magyar felsőoktatás!

    A kormányzat fennen hirdetett célja a magyar felsőoktatást versenyképesebbé és innovatívabbá tenni, az ehhez szükséges forrásokat azonban nem csak szűken méri, de most még a rendkívüli helyzetre és költségekre hivatkozva jelentős elvonásokat is végrehajtott. Mindezt a felsőoktatás átalakításával szinte egy időben, szokás szerint az érintettekkel való egyeztetés nélkül! Egyes intézményeknek e nehéz helyzetben a dolgozói bérekre sincs meg a megfelelő, államilag biztosított kerete.
Mindenki megérti, ha rendkívüli időkben rendkívüli intézkedéseket kell hozni, és azok mindenkitől áldozatokat kívánnak. Ugyanakkor jól látszik, hogy miközben a kormány pénzt vesz el az egyébként is alulfinanszírozott intézményektől, más területen ismét bőkezűen osztogat.
A Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezete felhívja a kormányzat felelős döntéshozóinak figyelmét, hogy az elvonásokkal az intézmények működésképességét nem csak rövidtávon veszélyeztetik, de az eredményességet is évekre visszavetik. Követeljük, hogy a kormányzat függessze fel a felsőoktatásban a megszorításokat, a veszélyhelyzet elmúltával – az érintett érdekvédelmi szervezetek bevonásával – azonnal kezdjen érdemi tárgyalásokat az akadémiai és üzemi demokrácia biztosításáról az átszervezés alatt álló intézményeknél, valamint az FDSZ és a Magyar Rektori Konferencia korábbi javaslata alapján kezdje meg a régen várt, teljes magyar felsőoktatást érintő bérrendezést!
FDSZ Elnökség

     Kiadó: Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezete

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.Forrás: OS Országos Sajtószolgálat

MTI  © Minden jog fenntartva.