2020. május 25., hétfő 12:58

A Párbeszéd közleménye (2. rész)
    Budapest, 2020. május 25., hétfő (OS) - Nem kell önálló zöld minisztérium a "klímabajnok" kormánynak

Végül is nincs min csodálkozni, hiszen felelős kormányunknak nemcsak zöld-, de önálló oktatási és egészségügyi minisztériuma sincs. Ez a kormány szó nélkül tűri, hogy évente közel tizenötezer ember hal meg hazánkban az egészségügyi határértéket túllépő légszennyezés miatt, és hiába fuldoklik Visonta környéke hónapok óta a mérgező gázban, a hatóságok szerint nincs semmi probléma – hiszen ha lenne, akkor Mészáros Lőrinc környékbeli vállalkozásait kellene megbüntetniük. Ma az Orbán-kormányban a fenntarthatósági szempontokat nem képviseli senki. Ki képviselhetné? Semjén Zsolt, aki törvénytelen vadászatokon szelíd rénszarvasokra lövöldözik Svédországban? Nagy István agrárminiszter, aki rendszeresen avat állami támogatásból épült Mészáros-cégeket az ország legnagyobb szén-dioxid-kibocsátója, Mészáros Lőrinc társaságában? Palkovics László, aki szerint "a klímahiszti egy kamu"? A Párbeszéd továbbra is azt mondja: Magyarországnak szüksége van egy önálló, tiszta profilú klíma- és környezetügyi minisztériumra,ahol nem a magyar környezetvédelmet a kormány ellenében uniós támogatásokkal lélegeztetőgépen tartó, az európai klímavédelmi előírásokat számonkérő Brüsszelt, hanem a pusztító klímaválságot akarják megállítani. Ha választópolgárok a magyar környezetvédelmet fontosnak tartják, akkor 2022-ben egy zöld értékeket képviselő, Párbeszéd alkotta kormányt kell megválasztaniuk.

Kocsis-Cake Olivio,
a Párbeszéd országgyűlési képviselője