2020. május 26., kedd 12:23

A Társaság a Szabadságjogokért közleménye
    Budapest, 2020. május 26., kedd (OS) - Jogsértően tiltottak ki újságírókat a Parlamentből

        Az Országgyűlés elnöke a sajtószabadságot sértő döntést hozott, amikor újságírókat tiltott ki a Parlamentből 2016 tavaszán – mondta ki az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) abban az ügyben, amelyben a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) hat újságírót képviselt.
     Az ítélet szerint a házelnök döntése nem tartalmazta a szükséges, a szólásszabadság védelmét szolgáló eljárási garanciákat. Kövér László a kitiltás előtt nem vette figyelembe a döntés potenciális következményeit, illetve az újságírók tudósításának fontosságát. A kitiltott újságírók semmilyen formában nem vehettek részt az eljárásban, hiszen arról csak utólag, a főszerkesztőjüknek küldött levélből értesültek. Az is jogsértő volt, hogy a kitiltott újságírók sem a házelnöki döntésből, sem a szabályozásból nem tudhatták, hogy pontosan meddig nem léphetnek be újra a Parlamentbe, későbbi regisztrációs kérelmeikre semmilyen választ nem kaptak. Mindezen felül az újságíróknak semmilyen jogorvoslati lehetőségük nem volt.
     A döntés azért is különösen fontos, mert az eset óta még súlyosabb korlátozásnak vetették alá a Parlamentben és a Képviselői Irodaházban dolgozó újságírókat, holott az országgyűlési képviselőknek mindenkor számot kell adniuk arról, hogyan végzik munkájukat. "Az újságírók önkényes kitiltásának véget kell vetni" – mondta Dojcsák Dalma, a TASZ jogásza.

     Kiadó: Társaság a Szabadságjogokért

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.



Forrás: OS Országos Sajtószolgálat

MTI  © Minden jog fenntartva.