2020. május 26., kedd 15:48

A Lehet Más a Politika párt (LMP) közleménye (3. rész)
    Budapest, 2020. május 26., kedd (OS) - 2021: Zöld fordulat és újjáépítés -

3. A társadalmi válság megelőzése: a szociális szektor megerősítése. A társadalmi válság megelőzése a zöld politika egyik kulcskérdése. A szociális szektort meg kell erősíteni, a szociális hálót újra kell fonni. A szociális és egészségügyi szektorban radikális, 50 százalékos béremelésre van szükség. Az államnak gondoskodnia kell mindenkiről, aki elveszítette a munkáját, aki nyugdíjba vonult, akinek nincs elegendő jövedelme a minimális létfeltételek fedezéséhez sem. Meg kell növelni az univerzális támogatásokat, mint a családi pótlék, vagy kiterjeszteni a családok támogatását a felsőoktatásban tanulókra is.

4. Az erőforrások és a javak igazságosabb elosztása. Ennek érdekében progresszív jövedelemadó és vagyonadó bevezetése. És az offshore cégek kizárása a közpénzekből. Az erőforrások és a javak igazságosabb elosztása a fenntartható társadalom legfontosabb követelménye. Nem tartható, hogy a javak egyre nagyobb része halmozódik fel egyre kevesebbek kezén. Szükség van ezért a jövedelmek és vagyonok eddiginél nagyobb újraelosztására. A nagy vagyonok és jövedelmek is vegyék ki részüket a közteherviselésből. Ezt szolgálja a progresszív jövedelemadó bevezetése, és ezt szolgálja a vagyonadó is, ami szintén progresszív módon, sávosan terhelné a kiugróan nagy vagyonokat.
     Kiadó: Lehet Más a Politika párt (LMP)