2020. május 26., kedd 18:57

Az Országgyűlés Sajtóirodájának közleménye (1. rész)
    Budapest, 2020. május 26., kedd (OS) - Reagálás az Emberi Jogok Európai Bíróságának az az újságírók parlamenti belépési jogának felfüggesztéséről szóló döntésére

    A strasbourgi székhelyű Emberi Jogok Európai Bírósága ma döntést hozott hat magyar újságíró ügyében, akik azután fordultak a Bírósághoz 2016 októberében, hogy parlamenti belépési engedélyüket – az országházi sajtótudósítás rendjére vonatkozó házelnöki rendelkezés szándékos megsértése miatt – az Országgyűlés sajtófőnöke felfüggesztette.

A bíróság megállapította, hogy a parlamenti belépési engedélyek felfüggesztésével a véleménynyilvánítás szabadságába mint az Emberi Jogok Európai Egyezményében védett jogba történt beavatkozás a jog által előírtan és a megfelelő célokat szolgálva történt, ugyanakkor – a korábbi szabályozás eljárási garanciának hiánya miatt – nem volt arányos.

A bíróság a kérelmező újságírók nem vagyoni kártérítésre vonatkozó fejenként 5000 eurós igényét elutasította, és csak a perrel kapcsolatos költségek megfizetésére kötelezte Magyarországot.

A bíróság ítélete számos ponton alátámasztotta a magyar kormány perben képviselt álláspontját: az újságírók kérelmével szemben elismerte, hogy a sajtótudósítás magyar jogban történő szabályozása előrelátható, "a jog által előírtság" követelményének megfelelő volt.
     Kiadó: Országgyűlés Sajtóirodája

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.



Forrás: OS Országos Sajtószolgálat

MTI  © Minden jog fenntartva.