2020. május 28., csütörtök 09:12

A Keresztény Értelmiségiek Szövetsége közleménye (1. rész)
    Budapest, 2020. május 28., csütörtök (OS) - Június 4-én Kárpát-medence-szerte felzúgnak a harangok, emlékeztetve egy olyan százéves traumára, melyre a hét országba szétszakított Kárpát-medencei magyarság a mai napig nem talált gyógyírt.

Trianon a nemzeti emlékezet olyan fordulópontja, melyben a Nagy Háború utójátékaként minden magyar család ismételten súlyos veszteségeket szenvedett. De tény, hogy egy ilyen trauma feldolgozásához, a gyógyuláshoz hosszú gyászmunka szükséges, melyre ez az évforduló is lehetőséget biztosít számunkra. Nekünk, akik érezzük, hogy a "Hazádnak rendületlenül" határoktól függetlenül a magyarság szívébe van írva. Akik megtapasztaltuk, hogy bár "Áldjon vagy verjen sors keze", saját erőfeszítéseink nélkül akkor sem lehet a szétszakítottság érzését áthidalni. Akik hisszük, hogy "annyi balszerencse közt, / oly sok viszály után" is Jézus Krisztusban mindannyian összetartozunk. Mert "Még jőni kell, még jőni fog" a kor, amelyben a hit erejével sikerül feldolgozni a trianoni traumát. És tudjuk, hogy száz év sebeit nem vagyunk képesek magunk begyógyítani, ehhez az Isten megújító ereje is kell.

Kiadó: Keresztény Értelmiségiek Szövetsége