2020. május 28., csütörtök 18:03

A Magyar Gumiabroncs Szövetség közleménye
    Budapest, 2020. május 28., csütörtök (OS) - A munkahelyek megőrzése a károsanyag kibocsátás csökkentése mellett. Az IndustriAll Europe, a Ceemet, az ACEA, a CLEPA, a CECRA és az ETRMA közös, az autó-ipar újraindítását célzó ambiciózus terv.

    Az európai autóipar – amely alatt nem csupán az autógyártókat, de valamennyi beszállítót, például az abroncsgyártókat is értjük – évtizedek óta a gazdaság egyik legfontosabb pillére és az európai szociális jólét alapja. Közvetett módon az ágazat 13,8 millió munkavállalót foglalkoztat. Az európai összeszerelő üzemek a világszerte előállított autók 25%-át bocsátják ki. Az ágazatban nagyon jelentős az innováció, az ipari kutatások 20%-át ez a szektor finanszírozza. Az erősen export-orientációjú autóipar a világ egyik legjelentősebbike, a munkahelyteremtés és a gazdasági növekedés motorja Európában. Kiemelkedő a gazdasági kapcsolata az értéklánc más ágazataival, ennek jelentősége a foglalkoztatás és a gazdasági növekedés szempontjából egyértelmű. A COVID-19 vírus példátlan válságot hozott az ágazatba: az autógyártás és forgalmazás gyakorlatilag leállt, és a beruházások értéke töredékére csökkent, emellett az új, a korábbinál tisztább modellek piacra dobását is elhalasztották. Ugyanakkor, a pandémiát követő munka(újra)szervezés növeli a termelési költségeket. A COVID-19 előidézte válság gazdasági és társadalmi hatása különösen az autóiparra nézve súlyos. A cikk teljes terjedelmében itt olvasható: https://hta.org.hu/a-munkahelyek-megorzese-a-karosanyag-kibocsatas-csokkentese-mellett/
    
     Kiadó: Magyar Gumiabroncs Szövetség

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.Forrás: OS Országos Sajtószolgálat

MTI  © Minden jog fenntartva.