2020. május 28., csütörtök 19:26

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának közleménye (4. rész)
    Budapest, 2020. május 28., csütörtök (OS) - Nemzeti összefogás az orvostudományi kutatásokban és klinikai vizsgálatokban a COVID-19 legyőzésére

A konzorcium céljai közül már több teljesült. Az NNK Légúti Vírusok Nemzeti Referencia Laboratóriumában Magyarországon először és Európában is az elsők között izolálták az élő SARS-CoV-2 vírust, amely segítségével megnyílt az út a hazai vakcinafejlesztéshez is. A DPC-ben gyógyult betegek által adott vérből az OVSZ más COVID-19 betegek plazmaterápiájára alkalmas vérkészítményt állított elő, melynek segítségével már több beteg is meggyógyulhatott hazánkban. A konszorcium együttműködést alakított ki további országos intézetekkel, így az Országos Onkológiai Intézettel, ahol Nagy Péter professzor kutatócsoportja olyan molekuláris útvonalakat vizsgál onkológiai betegségekben, amelyeknek nagy jelentőséget tulajdonítanak a koronavírus elleni gyógyszerfejlesztésben is. Az Országos Korányi Pulmonológiai Intézetben pedig a BCG-vel való újraoltás védőszerepét kezdték vizsgálni, valamint olyan klinikai vizsgálatba kezdtek, amely a COVID-19 által okozott tüdőfibrózis kivédésével kapcsolatos.

Kiadó: Emberi Erőforrások Minisztériuma