2020. június 3., szerda 11:32

Az Állami Számvevőszék közleménye
    Budapest, 2020. június 3., szerda (OS) - ÁSZ-elemzés: Erősödött a politikai hirdetések átláthatósága, a közösségi média viszont egyre nagyobb szerepet kap

    A hagyományos médiatermékek esetében erősödött a politikai hirdetések átláthatósága és elszámoltathatósága a 2010-től több ütemben megújított jogszabályi előírások eredményeként – erre a következtetésre jutott az Állami Számvevőszék legfrissebb elemzése. Az ÁSZ elemzői ugyanakkor arra is felhívják a figyelmet, hogy a politikai hirdetések megjelenési felülete az elmúlt években egyre nagyobb arányban a közösségi média irányába tolódott el. A közösségi médiafelületeken megjelenő, politikai hirdetés jellegű tartalmak ugyanakkor a választási törvényben nem nevesített kampányeszközök.

Az ÁSZ elemzése a jelenlegi hazai jogi szabályozás értékelési alapján leszögezi: jelenleg a közösségi médiában megjelenő, politikai hirdetés jellegű tartalmak a választási törvényben nem nevesített kampányeszköznek minősülnek, mivel a választói akarat befolyásolására, vagy annak megkísérlésére alkalmas eszközök. Ez pedig azt eredményezi, hogy kampányidőszakban történő használatuk a kampánytevékenység kategóriájába tartozik. Az ÁSZ elemzői felhívják a figyelmet, hogy a politikai hirdetések szabályozásához kapcsolódó jogalkotói szándék a közösségi média felületein közzétett politikai hirdetés jellegű tartalmak esetében jelenleg nem teljes körűen biztosított.

Bővebben az elemzésről: https://www.aszhirportal.hu/hu/hirek/politikai-hirdetesek-ezt-mondjak-az-asz-elemzoi

Horváth Bálint, szóvivő
     Kiadó: Állami Számvevőszék

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.



Forrás: OS Országos Sajtószolgálat

MTI  © Minden jog fenntartva.