2020. június 6., szombat 17:14

A WHO Magyarországi Iroda közleménye
    Budapest, 2020. június 6., szombat (OS) - Élelmiszer-biztonság nélkül nincs élelmezésbiztonság Az Élelmiszer-biztonság világnapján, 2020. június 7-én a WHO arra hívja fel a figyelmet, hogy nem egyes szervezetek, intézmények, iparágak, élelmiszerláncok ügye, hanem mindannyiunk felelőssége, hogy biztonságos, egészséges élelmiszer kerüljön az asztalainkra.

    A nem biztonságos élelmiszerek óriási terhet jelentenek az emberi egészségre és a gazdaságra. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) becslése szerint évente több mint 600 millió ember betegszik meg és 420 000 ember hal meg baktériumokkal, vírusokkal, parazitákkal, toxinokkal vagy vegyi anyagokkal szennyezett ételek fogyasztásának következtében. A nem biztonságos élelmiszerek előállítása, és kereskedelem a Világbank szerint évente 95 milliárd dolláros veszteséget okoz az egész világon.
Az élelmiszerbiztonság a termeléstől a fogyasztásig
"Ma, amikor a történelem során eddig sosem látott mennyiségű élelmiszer termeléséről, szállításáról és feldolgozásáról beszélhetünk - mondta az Élelmiszer-biztonság Világnapján dr. Ledia Lazeri, a WHO Magyarországi irodájának vezetője -, tudatosítani kell, hogy az élelmiszer-biztonság mindannyiunk felelőssége. Az élelmiszer-ellátási lánc valamennyi szereplőjének együttműködésére, a kormányzati rendeletek meghozatalára és azok betartására van szükség, ha a jövőben el akarjuk kerülni a bizonytalan eredetű élelmiszerek forgalomba kerülését és fogyasztását." Teljes közlemény és poszterek: https://we.tl/t-6ZIY498y2p
     Kiadó: WHO Magyarországi Iroda

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.



Forrás: OS Országos Sajtószolgálat

MTI  © Minden jog fenntartva.