2020. június 24., szerda 11:37

Az Állami Számvevőszék közleménye
    Budapest, 2020. június 24., szerda (OS) - Gyorsfelmérés a háztartások pénzügyi tudatosságáról

    Az Állami Számvevőszék Pénzügyi Tudatosság Projektje a facebook-követői között végzett gyorsfelmérést arról, hogy a járványhelyzet hogyan befolyásolta az emberek pénzügyi szokásait és lehetőségeit. A 440 válaszból az derült ki, hogy a nők a veszélyhelyzetben is nagy figyelmet fordítottak a pénzügyekre, a háztartás pénzügyi stabilitásának fenntartására.

A Pénzügyi Tudatosság facebook oldalon közzétett kérdőívet 440-en töltötték ki. Ez alapján a legnagyobb arányban a családban élő, 35-45 éves nők tesznek félre, ők a veszélyhelyzetben még nagyobb figyelmet fordítottak a pénzügyekre. A válaszadók 68%-a visszafogta a költéseit a járvány időszakában, 54%-uk jelezte, hogy készít költségvetést, miközben szinte ugyanannyian tervezték át a költségvetésüket, mint amennyien nem. Ez alapján valószínűleg a költségvetést készítők azok, akik újra is tervezték kiadásaikat és bevételeiket. Tehát akiknek beépült a mindennapjaikba a tervezés – mint szokás –, azok egy váratlan helyzetben is tervezéssel indítanak. A válaszadók 85%-ának vannak megtakarításai, rendszeresen tesznek félre és a válaszadók 63%-a nem változtatott megtakarítási szokásain.

Összességében: az ÁSZ Pénzügyi Tudatosság facebook oldalának követői közül a válaszadók pénzügyileg tudatosak és terveznek. A gyorsfelmérés azt igazolta, hogy ők nem a tücsök, hanem a hangya életmódot választották.

Bővebben: https://www.aszhirportal.hu/hirek/penzugyi-magatartasok-a-valsaghelyzetben
     Kiadó: Állami Számvevőszék

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.



Forrás: OS Országos Sajtószolgálat

MTI  © Minden jog fenntartva.