2020. június 26., péntek 18:33

A Magyar Víziközmű Szövetség közleménye
    Budapest, 2020. június 26., péntek (OS) - Napjainkban olyan műszerek és vizsgálati technológiák állnak már a rutinmunkát végző laboratóriumok rendelkezésére is, amelyek alkalmazásával a nullától alig "különböző" mennyiségek kimutatása, meghatározása is lehetséges.  A kellő szakmai ismeretek hiányában érthető, hogy laikus körökben a sajtóban napvilágot látott kutatások eredményeként nevesített vegyületek jelenléte az ivóvízben, aggodalomra ad okot. Általános és középiskolai tanulmányainkra visszagondolva megérthetjük, hogy valójában nincs gond! A rendelkezésünkre álló vizsgálati technika napjainkra a gramm százmilliomod részének megfelelő mennyiségek nagyérzékenységű meghatározását teszi lehetővé.

Nagy Edit a Magyar Víziközmű Szövetség főtitkára szemléltetve elmondta: tételezzük fel, hogy egy gyógyszer valamilyen hatóanyagból 100 mg-ot tartalmaz tablettánként. Ez 100.000.000 ng hatóanyagnak felel meg. Akkor az ivóvizekben szennyezésként jelen lévő 1-10 ng/L koncentrációjú gyógyszermaradék esetén 10.000.000 liter (10.000 m3) vizet kellene elfogyasztanunk, hogy egy tablettának megfelelő hatóanyag kerüljön a szervezetünkbe. Napi 2 liter szermaradványokat tartalmazó ivóvíz elfogyasztása esetén ez a folyamat 5.000.000 napig, azaz közel 14.000 évig tartana.
A magyarországi ivóvíz presztízsének védelme érdekében felhívjuk a figyelmet, hogy a szolgáltatók és a hatóságok egyaránt mindent megtesznek annak érdekében, hogy védjék a fogyasztókat és mind minőségben, mind mennyiségben biztosítsák számukra a szükséges ivóvizet.
     Kiadó: Magyar Víziközmű Szövetség

------------------------------------------------------------------