2020. június 27., szombat 11:17

A Párbeszéd közleménye (1. rész)
    Budapest, 2020. június 27., szombat (OS) - A kormány vegzálás helyett segítse a katásokat!

Elfogadhatatlan, hogy a Covid-19 válság miatt nehéz helyzetbe került katás önfoglalkoztatók a más európai országokban alkalmazott jövedelempótló intézkedések helyett adóemelésre, fenyegetésekre és vegzálásra számíthatnak a Fidesz-kormánytól. A Párbeszéd egyetért a bújtatott munkaviszonyok visszaszorításának céljával, de azt adóemelések és megfélemlítés helyett pozitív ösztönzőkkel kell elérni!
     A Párbeszéd a katás kényszervállalkozók munkaviszonyba visszatérését a Fidesz által javasolt adóemelés helyett adócsökkentéssel segítené: a katás önfoglalkoztató létből munkaviszonyra váltó alkalmazott után két évig nem kellene szociális hozzájárulási adót és szakképzési hozzájárulást fizetni, és a medián bérig 9 százalékra csökkenne az szja.
     A Párbeszéd felhívja a kormány figyelmét, hogy a munkavállaló alkuereje gyengébb a munkáltatóénál, és nincs ez másképp a bújtatott munkaviszonynál sem. Ezért kérjük a kormányt, hogy a bújtatott munkaviszony feltárásakor a dolgozótól ne kérjék visszamenőleg az elmaradt szja-t, hiszen az – egy hosszabb ideje fennálló szerződésnél – akár több millió forintra is rúghat, és ezzel családokat tehetnek tönkre.

Kiadó: Párbeszéd