2020. június 29., hétfő 13:33

A Bánya-, Energia- és Ipari Dolgozók Szakszervezete közleménye
    Budapest, 2020. június 29., hétfő (OS) - A Bánya-, Energia- és Ipari Dolgozók Szakszervezete (BDSZ) sajtónyilatkozata az A.R.J. Ruhagyár Zrt. Alapszervezeténél kialakult helyzetről

Az A.R.J Ruhagyár Zrt. munkavállalóit a magyarországi vezetők a tulajdonossal egyetértésben március 23-tól egyoldalúan fizetés nélküli szabadságra küldték, megrendelés hiányára hivatkozva. Ez a döntés 530 dolgozót, 249 szakszervezeti tagot érintett. Már a március havi béreket is csak részben fizették ki. Április hónapban sikerült maszkok gyártására megrendelést szerezniük, 270 főnek tudtak munkát biztosítani, de 250 munkavállaló ellátás nélkül maradt.
     A dolgozókkal szerződést módosítottak, de a munkáltató által ajánlott 70%-ra csökkentett alapbérüknek is csak a 60%-át fizették ki.
     Május 20-a után minden munkavállaló jövedelem nélkül maradt, a júniusban esedékes fizetés is elmaradt.
     A munkavállalók elérték tűrőképességük határát, demonstrációra készül - ágazati támogatással - a BDSZ helyi szervezete.
     A BDSZ ügyvédje felszólítást küldött a tulajdonosnak a bérek kifizetése érdekében. Szakszervezetünk elérte, hogy az IndustriALL Global Union(Ipari Szakszervezeti Világszövetség) és az IndustriAll Europe (Európai Ipari Szakszervezeti Szövetség), főtitkárai levélben szólították fel a vállalat tulajdonosát, a cég képviselőit az elmaradt munkabérek és juttatások kifizetésére, a szakszervezetekkel történő tárgyalásra.
     A BDSZ a segély alapjából 1.000.000 forinttal tudta segíteni tagjait, de ez nem oldja meg a problémát.

Kiadó: Bánya-, Energia- és Ipari Dolgozók Szakszervezete