2020. július 1., szerda 10:38

A Állami Számvevőszék közleménye
    Budapest, 2020. július 1., szerda (OS) - 115 jelentést és 16 elemzést készített az Állami Számvevőszék 2020 első félévében

    A 2020-ban 150 éves Állami Számvevőszék az év első hat hónapjában, így az egészségügyi veszélyhelyzet időszakában is folyamatosan ellátta a törvényekben előírt feladatait, biztosította az Országgyűlés pénzügyi-gazdasági ellenőrző szerepét, hozzájárulva a közpénzügyi jogállami keretek fenntartásához.

Az ÁSZ kiemelt figyelmet fordít a törvényben meghatározott tanácsadó, tudásmegosztó tevékenységére. Nyomon követi a költségvetési folyamatokat, értékeléseivel, elemzéseivel támogatja az önkormányzatokat és az egészségügyi intézményeket, valamint kutatásaira támaszkodva hozzájárul a magyar családok pénzügyi biztonságának erősítéséhez. Az ÁSZ öntesztekkel és online képzésekkel támogatta a közpénzt használó, közvagyont kezelő szervezeteket.

A 2020 I. félévében nyilvánosságra hozott 115 jelentésében az ÁSZ újabb 450 önkormányzat ellenőrzését végezte el, továbbá lezárult 50 nem állami humánszolgáltató, 20 agráriskola, 15 kutatóintézet ellenőrzése. Az ÁSZ véleményével, elemzéseivel támogatta a 2021-es költségvetés megalkotását, továbbá befejezte a köznevelés ellenőrzési rendszere, a NAV társasági adóval kapcsolatos feladatellátása, az államadósság-kezelés és a szegénység elleni intézkedések értékelését. Az ÁSZ 16 nyilvános elemzése fontos társadalmi és gazdasági területeket érintettek.

A 2020. II. félévre vonatkozó ellenőrzési tervét az ÁSZ pénteken nyújtja be az Országgyűlésnek.

Horváth Bálint, szóvivő
    
     Kiadó: Állami Számvevőszék

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.



Forrás: OS Országos Sajtószolgálat

MTI  © Minden jog fenntartva.