2020. július 2., csütörtök 18:28

Az Állami Számvevőszék közleménye
    Budapest, 2020. július 2., csütörtök (OS) - Domokos László: Célunk a közpénzügyek fejlesztése

Több mint 60 százalékkal növelte az ellenőrzött szervezetek számát 2019-ben az Állami Számvevőszék – emelte ki Domokos László elnök az ÁSZ 2019-es szakmai tevékenységéről szóló országgyűlési vitában. Rámutatott: Az ÁSZ legfőbb alkotmányos küldetése, hogy támogassa az Alaptörvény közpénzügyi fejezetében lefektetett elvárások gyakorlati érvényesülését és fejlesztését. Mindebből következik, hogy az Állami Számvevőszék célja nem a hibakeresés, vagy az elmarasztalás, hanem a közpénzügyek jó irányba való terelése, a pozitív változások elindítása és fenntartása.

Az Országgyűlésnek elektronikus módon benyújtott tájékoztatóból kiderül: a 2019-ben nyilvánosságra hozott 254 számvevőszéki jelentés mellett az ÁSZ elemzői tavaly minden korábbinál több, összesen 32 elemzést készítettek. Ezek olyan kiemelt gazdasági és társadalmi területeket érintettek, mint a központi költségvetés, az államadósság-csökkentés, az áfa beszedése, a korrupció megelőzése, a foglalkoztatás és munkahelyteremtés, az egészségügy, a családtámogatás, a gyermekvédelem, a klímaváltozás, a helyközi közlekedés, az állami és önkormányzati vállalatok gazdálkodása és integritása, valamint az alapítványok gazdálkodása.

További részletek: https://www.aszhirportal.hu/hu/hirek/domokos-laszlo-celunk-a-kozpenzugyek-fejlesztese

Horváth Bálint, szóvivő

Kiadó: Állami Számvevőszék