2020. július 2., csütörtök 19:13

A Magyar Nyelv és Kultúra Nemzetközi Társaságának közleménye
    Budapest, 2020. július 2., csütörtök (OS) - Tisztújító közgyűlést tartott a Magyar Nyelv és Kultúra Nemzetközi Társasága, korábbi, közismert nevén: Anyanyelvi Konferencia. A Társaság idén ünnepli alapításának 50. évfordulóját Szili Katalin miniszterelnöki megbízott védnökségével. A jubileumi ünnepséget a járványhelyzet miatt őszre halasztotta az elnökség, de a tisztújító közgyűlést 2020. június 30-án kedden megtartották.

    A közgyűlés egyhangúlag ismét bizalmat szavazott az elnöki poszton Balázs Géza nyelvészprofesszornak, az ELTE egyetemi tanárának. Cservenka Judit újságíró-szerkesztőt és Moritz László újságírót alelnökké, Blankó Miklóst, a Magyar Nyelvi Szolgáltató Iroda irodavezetőjét pedig főtitkárrá választották.  A közgyűlés által megszavazott további funkciók betöltői arányosan képviselik a Kárpát-medencét, a nyugati diaszpórát és Magyarországot.
Az eseményen Pomogáts Béla Széchenyi-díjas irodalomtörténész, tiszteletbeli elnök köszöntötte a jelenlévőket. A trianoni döntés évfordulója alkalmából a Kultszó Egyesület tagjai és Havas Judit műsorát tekinthették meg a jelenlévők: A Kárpát-medence színei címmel. Két kiadványt is bemutattak Cseke Péter: Őrtüzeink parazsa című tanulmánykötetét, valamint a Nyelvünk és Kultúránk 2019. évi nyomtatott számát. A folyóirat állandóan megújuló online-változata, az e-Nyék olvasottsága egyre népszerűbb – állapította meg Balázs Géza, egyúttal örömmel tudatta, hogy a csaknem 150 éves folyóirat, a Magyar Nyelvőr átkerült a társaság szerkesztésébe.
    
     Kiadó: Magyar Nyelv és Kultúra Nemzetközi Társasága

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.



Forrás: OS Országos Sajtószolgálat

MTI  © Minden jog fenntartva.