2020. július 2., csütörtök 21:34

Az Idetartozunk Egyesület közleménye
    Budapest, 2020. július 2., csütörtök (OS) - Az Idetartozunk Egyesület évek óta képviseli és dolgozik azért, hogy a romák társadalomtörténete és történelme megfelelő reprezentációhoz jusson a magyar közoktatás tananyagaiban és a nemzeti, illetve kerettantervekben. Ezért is fogadtuk örömmel az Európa Tanács miniszteri bizottságának, a saját törekvéseinkkel egyező ajánlását.

A közoktatás roma vonatkozású tartalmai, illetve a hiteles tartalom hiánya vagy egyszerűen kihagyásuk a tananyagból jól tükrözi a romák társadalmi kirekesztettségét és az alapvető jogaik érvényesülésének hiányát. Az egyik fontos feladat annak az elősegítése, hogy az oktatás valóban az előítéletek és a sztereotípiák csökkentését szolgálja. El kell érjük, hogy az eddigiekkel ellentétben, valódi információ és tudásanyag kerüljön átadásra és a roma közösségek saját narratívái beemelésre kerüljenek! Számunkra ez egyrészt emberi jogok érvényesülésének kérdése, másrészt egy igazságosabb Magyarország felé tett fontos lépésnek tekintjük. Hangsúlyozzuk, hogy a cél megvalósulását politikai oldalaktól függetlenül támogatni kell és ezt a régi adósságot a mindenkori kormánynál napirenden kell tartani, amíg azt meg is cselekszi!

Kiadó: Idetartozunk Egyesület