2020. július 6., hétfő 17:36

Az Igazságügyi Minisztérium közleménye (1. rész)
    Budapest, 2020. július 6., hétfő (OS) - A német elnökség alatt első ízben tartottak megbeszélést az Európai Unió igazságügyi miniszterei informális videokonferencia keretében, amelyen Bóka János, európai uniós és nemzetközi igazságügyi együttműködésért felelős államtitkár képviselte az Igazságügyi Minisztériumot. Az államtitkár üdvözölte, hogy a német elnökség fokozatosan vissza kívánja vezetni az Európai Unió intézményi működését a normalitás keretei közé és támogatni kívánja az európai gazdaság újraindítását.

    A mai megbeszélés napirendjén a koronavírus elleni védekezés és a demokrácia, az áldozatvédelem, illetve a gyűlöletbeszéddel és a dezinformációval szembeni fellépés szerepelt. A tanácskozáson Bóka János hangsúlyozta, hogy az igazságügyi minisztereknek is értékelniük kell a koronavírus-járvány tanulságait, azonban az eddigi meddő jogállamisági viták helyett az európai igazságügy együttműködés jövőjére kell koncentrálni.
Nagy szükség lenne arra, hogy megvitassuk az igazságszolgáltatás digitalizációjának vagy a nemzetközi igazságügyi együttműködés folyamatosságának kérdéseit, amelyek a járványhelyzetben kiemelkedő jelentőségre tettek szert. Az EU Igazságügyi Eredménytáblája, ami a tagállami bíróságok működését hasonlítja össze és értékeli, sem szerepelt még az igazságügyi miniszterek napirendjén, annak ellenére, hogy megállapításai az Európai Szemeszter következtetéseire is kihatnak. Ezt a hiányosságot orvosolni kell.

     Kiadó: Igazságügyi Minisztérium

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.



Forrás: OS Országos Sajtószolgálat

MTI  © Minden jog fenntartva.