2020. július 10., péntek 17:19

A Párbeszéd közleménye (2. rész)
    Budapest, 2020. július 10., péntek (OS) - Még jobban ráfizet az állam a Mátrai Erőműre

Vagyis a magyar állam cége több mint 22 milliárd forintot ad egy erőműért, amely

– Magyarország legnagyobb szén-dioxid-kibocsátója, így a működése környezeti szempontból is fenntarthatatlan,
– évek óta százmilliós/milliárdos veszteségeket termel (és egyetlen nyereséges részlegét, a napelemparkot már az államosítás előtt kiszervezték és eladták),
– öt elavult széntüzelésű blokkjából kettőt jövőre, a maradék hármat pedig 2025-ben kénytelen lesz bezárni (de már most is gyakran le kell őket állítani műszaki hibák miatt),
– a további működtetés érdekében a kormány elmondása szerint 2-300 milliárd (!) forintnyi beruházásra tart igényt,
– a szenes energiatermelés leállítása után tízmilliárdos nagyságrendű bányabezárási és rekultivációs kiadásokra kényszerül, úgy, hogy az e célra félretett eredménytartalékból Mészárosék 11 milliárdot az eladás előtt kivettek,
– a kivett 11 milliárdos osztalékból és a 17,4 + 5 milliárdos vételárból akár megoldható lehetett volna, hogy az erőműben dolgozó több, mint 2000 ember és a beszállítók számára biztosítson további stabil munkahelyet, megélhetést ahelyett, hogy csak Mészároséknak teszik lehetővé a jövedelmező kiszállást cserben hagyva az ott dolgozókat, beszállítókat.

Kiadó: Párbeszéd