2020. július 18., szombat 14:54

Az LMP parlamenti frakciója közleménye
    Budapest, 2020. július 18., szombat (OS) - Ne vegyék el a közalkalmazotti státuszt az akadémiai dolgozóktól -

    A gyanú beigazolódott, a kulturális dolgozók és a szakképzésben dolgozók után a tudományos kutatóintézetek dolgozóinak közalkalmazotti jogviszonyát is el akarja venni a kormány. Az LMP szerint ez elfogadhatatlan.
     Korábban a kérdésfelvetést abszurdnak és ellenzéki hisztériának minősítette a kormányoldal, most pedig az Innovációs és Technológiai Minisztérium megerősítette, hogy az akadémiai dolgozók is elveszítik közalkalmazotti státuszukat. Kiderült, hogy nem a kérdésfelvetés volt abszurd, hanem az, hogy a kormány el akarja venni az akadémiai dolgozók közalkalmazotti jogait, ezzel kiszolgáltatott helyzetbe hozva őket.
     A tudományos kutatóintézetek Magyarország tudástárának bástyái. A nemzeti érdekeinkkel ellentétes, ha az ott dolgozókat a hatalom bizonytalanságba taszítja.
     A közalkalmazotti státuszt legalább 2014 óta le akarja építeni a Fidesz. Ekkor beszélt arról a miniszterelnök, hogy túl magas az újraelosztási rendszerben fizetettek aránya, Tellér Gyula után "posztszocialista klientúraként" aposztrofálva az állami fizetésből élők tömegeit.
     A közalkalmazotti státuszt most kell megvédeni a kormánnyal szemben, az állam így is szinte a legrosszabb munkáltató és a közalkalmazotti státuszt jelentő védettség leépítése csak rontani fog ezen.

Ungár Péter,
az LMP országgyűlési képviselője


     Kiadó: LMP parlamenti frakciója

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.



Forrás: OS Országos Sajtószolgálat

MTI  © Minden jog fenntartva.