2020. július 21., kedd 11:55

A Demokratikus Koalíció közleménye
    Budapest, 2020. július 21., kedd (OS) - Hatalmas győzelem Magyarországnak és Európának, minden fronton vereség Orbánnak – a DK értékelése az Európai Tanács döntéséről

    Több szempontból is történelmi döntés született az Európai Tanácsban. Egyrészt most először egy gazdasági válság következményeire közösen adott választ az európai közösség, hiszen a válságot közös hitelfelvétellel finanszírozzák. Másrészt ezzel a döntéssel nagy lépést tettek előre az Európai Egyesült Államok felé.

Orbán Viktor tarisznyájában, amelyet 133, állítólag bátor fideszes pakolt meg neki, komolynak tűnő feltételek szerepeltek a megállapodás aláírásához:

- Orbán feltételhez kötötte a magyar kormány ellen indított, 7-es cikkely szerinti eljárások lezárását

- azt, hogy a civil szervezetek nem kaphatnak uniós támogatást

- hogy a gazdagabb országok nem kaphatnak plusz támogatást

- hogy a jogállami feltételhez kötött pénzfizetés nem szerepelhet a megállapodásban.

Ezek közül semmi sem valósult meg. A leggazdagabb tagállamok visszatérítést kapnak és tíz tagállam az utolsó pillanatban a korábbinál nagyobb összeget harcolt ki magának, míg Orbán egy plusz fityinget nem szerzett Magyarországnak. A végső dokumentum 22. és 23. pontja azt is világosan kimondja, hogy a pénzek utalását jogállami feltételhez kötik.

Orbán saját országára mért vereséget. Kudarcot vallott, mert saját pénzügyi érdekei fontosabbak voltak Magyarország pénzügyi és politikai érdekeinél.

Dobrev Klára
a Demokratikus Koalíció EP-képviselője, az Európai Parlament alelnöke
    
     Kiadó: Demokratikus Koalíció

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.



Forrás: OS Országos Sajtószolgálat

MTI  © Minden jog fenntartva.