2020. július 23., csütörtök 17:25

A Belügyminisztérium közleménye (2. rész)
    Budapest, 2020. július 23., csütörtök (OS) - A Kelet-mediterrán útvonal menti illegális migráció elleni hatékony küzdelemről szóló miniszteri konferencia

Magyarország jelenleg is jelentős humán erőforrással és technikai eszközök biztosításával járul hozzá a nyugat-balkáni országok, különösen Szerbia és Észak-Macedónia határőrizeti tevékenységéhez, illetve aktív szerepet vállal az Európai Határ- és Partvédelmi Ügynökség (Frontex) által szervezett közös műveletekben. A magyar belügyminiszter tájékoztatta a konferencia tagjait, hogy Magyarország továbbra is kész segítséget nyújtani az Európa külső határait védő országok illegális migráció visszaszorítását célzó tevékenységeihez.
A rendezvényen a magyar belügyminiszter felhívta az Európai Bizottság jelenlévő alelnökét, Margaritis Schinas urat, hogy a harmadik országokkal folytatott adatcsere hatékonyságának növelése, így az illegális migráció és az ahhoz kapcsolódó jogellenes cselekmények elleni eredményesebb fellépés érdekében szüntesse meg a szerződő uniós országok elleni kötelezettségszegési eljárást, melyet a Délkelet-európai Rendőri Együttműködés (PCC) keretében a nyugat-balkáni országokkal való adatcserét támogató megállapodás miatt indított.

Kiadó: Belügyminisztérium