2020. július 24., péntek 15:22

A Lehet Más a Politika párt (LMP) közleménye (1. rész)
    Budapest, 2020. július 24., péntek (OS) - A kultúrát táplálni kell, nem pedig beszántani! -

    Az LMP két politikusa, Jármi Péter és Ungár Péter tartott csütörtökön sajtótájékoztatót Debrecenben a Természettudományi Múzeum költözéséről, a Debrecen 2030 programról, illetve a kulturális területen dolgozók közalkalmazotti státuszának megszüntetéséről.

Jármi Péter a Természettudományi Múzeum Debrecenbe költöztetéséről és az ezzel kapcsolatos aggályokról beszélt. A "kálvinista Róma", vagyis a konzervatív Debrecen mindig is élen járt a hagyományok és a kultúra megőrzésében, épp ezért is érthetetlen a kormány döntése, mely szerint a Természettudományi Múzeum Debrecenbe költözik. A szakemberek is ezzel egybehangzó véleményt fogalmaztak meg: a költözés ötlete nem üdvözlendő, hanem problémás. A páratlan gyűjtemény darabjai jórészt sérülékeny és nagy odafigyelést igénylő tárgyak, melyek költözés közben nemcsak megsérülhetnek, hanem akár el is veszhetnek.

Ezért az LMP politikusa szerint nem a költözés a megoldás, a Természettudományi Múzeum jó helyen van Budapesten, a kormány pedig állítsa le a projektet. A kultúra közvetítése szempontjából sokkal jobb lenne, ha a nagyobb vidéki városokban - köztük Debrecenben is - kisebb múzeumokat hoznának létre. Debrecennek lehetne például saját természettudományos gyűjteménye. Ennek felállítása pedig passzolna is a nemrég elindult Debrecen 2030 programba.

     Kiadó: Lehet Más a Politika párt (LMP)

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.



Forrás: OS Országos Sajtószolgálat

MTI  © Minden jog fenntartva.