2020. július 27., hétfő 11:18

Az MSZP Országos Központ közleménye (1. rész)
    Budapest, 2020. július 27., hétfő (OS) - Index-ügy: európai vizsgálatot és válaszmechanizmust szorgalmaz az MSZP

    Közös levélben fordult az Európai Unió által finanszírozott, firenzei székhelyű Médiapluralizmus és Médiaszabadság Központhoz (CMPF) az MSZP pártelnöke és EP-képviselője a magyar médiahelyzet miatt.

Tóth Bertalan és Ujhelyi István a szervezetnek írt levelében arra hívta fel a figyelmet, hogy az Index.hu hírportál körül kialakult - és a szerkesztőség egységes felmondását eredményező - gazdasági-, illetve politikai nyomás egyértelműen bizonyítja a magyarországi független sajtó súlyosan veszélyeztetett helyzetét. A szocialista politikusok arra kérték az uniós intézményt, hogy lehetőség szerint készítsenek friss átfogó jelentést a magyar médiapiacról és annak befolyásoltságáról annak érdekében, hogy az uniós döntéshozók világos képet kapjanak a magyarországi nyilvánosság helyzetéről és egyértelmű kormányzati kontrolljáról.

Tóth Bertalan és Ujhelyi István emlékeztettek arra, hogy a CMPF rendszeresen monitorozza a sajtóviszonyokat a tagállamokban, legutóbb a fideszes médiaholding létrehozása kapcsán készítettek jelentést az Európai Bizottság felkérésére. Ebben megállapították, a magyar médiaszabadság helyzete folyamatosan romlik, a kormányzati segítséggel és kontrollal létrejött központi médiaalapítvány pedig kifejezetten veszélyes a sajtó szabadságára és sokszínűségére.
     Kiadó: MSZP Országos Központ

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.



Forrás: OS Országos Sajtószolgálat

MTI  © Minden jog fenntartva.