2020. július 29., szerda 09:06

Az Asztmás és Allergiás Betegek Országos Szövetségének közleménye (1. rész)
    Budapest, 2020. július 29., szerda (OS) - A maszkhasználat, nehézségeiről, hátrányairól, veszélyeiről a Covid-19 vírusos járvány kapcsán.  Sajnos vitathatatlanul elmondható, hogy a nagyközönséget nem tájékoztatták érdemben a maszkhasználat nehézségeiről és főként nem a rendszeres használattal előidézhető kifejezett egészségügyi hátrányokról, sőt rosszabb esetben akut vagy krónikus (heveny vagy idült) hátrányos következményekről.

    Elég azonban részletesen felmérni a használati problémákba ütköző, érdemi felvilágosítás híján csak laikus megoldásokkal próbálkozó átlagemberek maszkhasználatának a hivatalosan elvárt, kötelezett használattól való eltéréseit, és azokat elemezve levonni a megfelelő következtetéseket ahhoz, hogy a védekezés az eddigieknél sokkal hatékonyabb legyen, de kevesebb nehézséggel, hátránnyal és veszéllyel járjon.

Eddig se célirányos problémafelmérésekről, sem a megfelelő következtetések levonásáról és a szükséges módosításokról nem hallottunk. Nem csak hazánkban, máshol sem! Nem derül ki, hogy a döntéshozók szakértelme, vagy a hozzáértők meghallgatása töredékes, a következmények azonban igen nyugtalanítóak.

A világszerte rohamosan terjedő járvány ellenére egyre gyakoribb, hogy a népesség mind nagyobb hányada üzletekben, piacokon, nyilvános rendezvényeken, strandokon sem tartja be a legkönnyebben ellenőrizhető ajánlásokat és előírásokat, köztük a kötelező maszkhasználat szabályait sem. Ez már a közegészségügyet súlyosan veszélyeztető anarchikus felelőtlenség!

     Kiadó: Asztmás és Allergiás Betegek Országos Szövetsége

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.



Forrás: OS Országos Sajtószolgálat

MTI  © Minden jog fenntartva.