2020. augusztus 1., szombat 10:43

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának közleménye (1. rész)
    Budapest, 2020. augusztus 1., szombat (OS) - Az anyatejjel való szoptatás az anya és a csecsemő egészségét is védi

    Ma kezdődik az anyatejjel való szoptatás hete, amikor szerte a világon az egyik legjobb befektetésre hívják fel a figyelmet a csecsemők érdekében. A szoptatásbarát társadalom létrejöttének elősegítésére szeptember elején Szoptatást Támogató Nemzeti Bizottság alakul az Emberi Erőforrások Minisztériuma kezdeményezésére.
Az EMMI szakmai irányelve a csecsemők és kisgyermekek optimális táplálásáról megegyezik az Egészségügyi Világszervezet és az Egyesült Nemzetek Szervezete Gyermekalapja ajánlásaival, mely az élet első hat hónapjában az egészséges csecsemőknél kizárólagos anyatejes táplálást javasol.
A szoptatás az anyánál növeli a következő teherbeesésig eltelő időt, csökkenti az emlő- és petefészekrák kockázatát, és csökkenti a magas vérnyomás kockázatát. A szoptatott gyermeknél pedig segíti a fertőző betegségek leküzdését, csökkenti a hasmenés előfordulását és súlyosságát, csökkenti a légzőszervi fertőzések és az akut középfülgyulladás előfordulását, megelőzi a fogszuvasodást, valamint a harapási rendellenességeket, pozitívan hat az értelmi és érzelmi fejlődésre, a kötődés kialakulására. A szoptatás segítéséhez magas szintű, egyetemi szervezésű oktatásban részesülnek a szakdolgozók és az orvosok, illetve ingyenes laktációs tanácsadó képzést is biztosítunk.

     Kiadó: Emberi Erőforrások Minisztériuma

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.



Forrás: OS Országos Sajtószolgálat

MTI  © Minden jog fenntartva.