2020. augusztus 4., kedd 20:34

A Melletted a helyem Egyesület közleménye (1. rész)
    Budapest, 2020. augusztus 4., kedd (OS) - Nem a koronavírus, hanem az anyák kizárása rontja a babák esélyét az egészséges életre! A koronavírus nehéz helyzetet teremtett a koraszülött osztályokon: a látogatási korlátozások itt is érvényesek, szakmai ajánlások ellenére sem tesznek kivételt a legkisebbek túlélési esélyeinek javítására.

    Világszerte, az újszülötteket ellátó kórházi osztályok korlátozzák a szülők bejutását az újszülött osztályokra, szeparálják az újszülötteket melyben sajnos Magyarország sem kivétel. Az Egészségügyi Szakmai Kollégium Neonatológiai Tagozatának ajánlása ellenére a 28 magyar koraszülött intenzív osztály egymásnak ellentmondó és különböző mértékű korlátozásokat léptettek életbe: egyes osztályokon napi egyszer 10 percet tartózkodhatnak gyermekük mellett a szülők, míg más osztályokon az anyák pár órás jelenléte vagy akár 24 órás jelenléte is megengedett és mint a gyermek elsődleges gondozója részt vehetnek gyermekeik ápolásában, gondozásában. A korlátozás ideje alatt egyes osztályokra még az édesanya sem léphetett be, illetve az édesapák számára szinte az egész országban bezárultak a PIC és kórház ajtók.

"Nem kétséges, hogy a betegek és a személyzet biztonságának mindig első helyen kell állnia, de a koraszülöttek egészséges életkezdetéhez szükség van a folyamatos szülői jelenlétre, még a világjárvány idején is" -hangsúlyozta Dr. Nádor Csaba neonatológus, a Melletted a helyem Egyesület elnöke.

     Kiadó: Melletted a helyem Egyesület

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.



Forrás: OS Országos Sajtószolgálat

MTI  © Minden jog fenntartva.