2020. szeptember 14., hétfő 08:19

A Természetfilm.hu Tudományos Filmműhely Egyesület közleménye
    Budapest, 2020. szeptember 14., hétfő (OS) - Míg múlt héten a PET Kupa önkéntesei pet-hajóikról szedték a hulladékot a Bodrogon, a szárazföldről is hadat üzennek a palackoknak. Több Tisza menti településen zsákokat helyeztek ki a Tiszai PET Kupa szervezői, hogy az ártérben összegyűlt folyami hulladékot a lakosság bevonásával gyűjtsék össze. A szennyezés jelentős része felvízi országokból érkezik, de sajnos "saját termékkel" is jócskán van dolguk.

        A Tiszai PET Kupa 8 éves folyótisztító tapasztalata szerint az ártéri hulladék döntő része PET-palack, mely szelektív gyűjtés során újrahasznosítva visszakerülhet a körforgásba. A hullámtérben nem megoldott a hulladék szelektív gyűjtése, sőt, legtöbbször elszállítása sem. E helyzet felszámolására tesznek kísérletet Mosolygó Zsákok, melyek bárki számára ingyenesen elérhetőek a Tiszabábolnától Tiszadadáig húzódó partszakaszon. A zsákok 3 színben elérhetőek, a sárgába kerül a műanyag és a fém, a zöldbe az üveg, a feketébe pedig a kommunális hulladék, de kizárólag csak az, mely az ártérben lapul. A hulladékkezelésben szakmai együttműködő partner az NHKV Zrt. Az üres zsákok felvételi pontjai és a hulladékkal töltött zsákok leadási pontjai a https://petkupa.hu/hu_HU/mosolygozsak weboldalon megtekinthetőek.
     Az Aktív Magyarország program által támogatott hulladékgyűjtő akció október végéig tart. Vegyünk hát magunkhoz néhány Mosolygó Zsákot, ha horgászni, evezni vagy csak sétálni támad kedvünk a folyó mentén.  

     Kiadó: Természetfilm.hu Tudományos Filmműhely Egyesület

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.



Forrás: OS Országos Sajtószolgálat

MTI  © Minden jog fenntartva.