2020. szeptember 16., szerda 08:54

Budapest Főváros Főpolgármesteri Hivatalának közleménye (1. rész)
    Budapest, 2020. szeptember 16., szerda (OS) -

    Hétfői rendkívüli ülésén a Fővárosi Közgyűlés több olyan döntést is hozott, ami azt szolgálja, hogy a gazdasági válság kezelésére fordított támogatások a kiváltságos kevesek további gazdagodása helyett a többségnek nyújtsanak segítséget.

A Fővárosi Közgyűlés a munkahelyek megvédése érdekében határozatban kezdeményezi a Kurzarbeit jellegű bértámogatási rendszer ismételt bevezetését azon vállalkozások számára, amelyek árbevétele jelentősen csökken. A főváros eddig adó- és egyéb kedvezményekkel igyekezett segíteni a bajba jutott budapesti vállalkozásokon, álláskeresési támogatást nyújt a munkájukat elveszítő budapestieknek. Azonban ez nem pótolja a hiányzó kormányzati lépéseket. Hiszen a Kurzarbeit program érintettjeinek körét a magyar kormány szabta a legszűkebbre Európában: a támogatást kapott személyek köre mindössze egy százaléka a munkaerőpiacon foglalkoztatottaknak. Eközben azok, akiket már elbocsátottak vagy fizetés nélküli szabadságra küldtek - más országoktól eltérően -, a magyar kormánytól nem kaptak segítséget. Ennek a gyakorlatnak a megváltoztatása érdekében született a Fővárosi Közgyűlés döntése.

Hasonló célt szolgál a Fővárosi Közgyűlés másik döntése is, amellyel az álláskeresési járadékra való jogosultság elbírálási határidejének 15 napra csökkentését, illetve a jogosultsági időszak legalább hat hónapra való kiterjesztését kezdeményezte. A határozat célja, hogy a járvány második hulláma során az állásukat elvesztők ne kerüljenek létbizonytalanságba.

     Kiadó: Budapest Főváros Főpolgármesteri Hivatal

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.



Forrás: OS Országos Sajtószolgálat

MTI  © Minden jog fenntartva.