2020. szeptember 16., szerda 09:58

Budapest Főváros Levéltárának közleménye
    Budapest, 2020. szeptember 16., szerda (OS) - Budapest Főváros Levéltárában a Háborúkban megerőszakolt nők emlékezete projekt keretében előadássorozat indul, amely online is követhető. A háborús erőszaktétel története, vizuális megjelenítése és a köztéri emlékművek változatai című sorozat időrendben mutatja be azt, mit lehet tudni a háborús nemi erőszakról, milyen források maradtak meg, hogyan emlékszik a kollektív emlékezet a fájdalmas múltra, milyen elhallgatásokkal kell szembenézni.

    A Fővárosi Közgyűlés 2023-ra tervezi felállítani Budapesten a háborúkban megerőszakolt nők emlékművét. A projekt szakmai előkészítésének része ez az előadássorozat is. Az első alkalommal elhangzó előadások történeti áttekintést adnak az erőszak formáiról a tatárjárástól kezdve a török hódoltság koráig, korabeli példák alapján áttekintik a nők elleni erőszak késő középkori magyar vonatkozásait, valamint végigkövetik a nemi kényszerítéstörténet ikonográfiáját a 19. század végéig.

 A sorozat későbbi előadásaiban szó lesz az 1848–49-es szabadságharcban, az első és a második világháborúban és a délszláv háborúban elkövetett nemi erőszakról, és annak elhallgatásáról, valamint a köztéri szobrok nemi szerep ábrázolásairól, a korszerű és mai vizuális nyelvet használó trauma-emlékművekről.

Az eseményről bővebb információt olvashatnak az Elhallgatva domain Rendezvények menüpontja alatt.

     Kiadó: Budapest Főváros Levéltára

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.



Forrás: OS Országos Sajtószolgálat

MTI  © Minden jog fenntartva.