2020. szeptember 16., szerda 10:00

A Magyar Autóklub közleménye
    Budapest, 2020. szeptember 16., szerda (OS) - Az Autóklub kezdeményezte, az Ombudsman megállapította: Alkotmánysértő a gépjármű-felelősségbiztosítás bonus-malus rendelete

    Dr. Kovács Kázmér, a Magyar Autóklub Jogi és Érdekvédelmi Bizottságának elnöke 2019 novemberében fordult az Alapvető Jogok Biztosához a 21/2011. (VI.10.) NGM rendelet – közismert nevén bonus-malus rendelet – által lehetővé tett, és összegszerűségében felfelé elszabadult ún. károkozói pótdíjak miatt.

Az eljárás előzménye az volt, hogy egyre több autós panaszolta, hogy akár egy csekély összegű károkozást követően is hiába volt hosszú időn keresztül kármentes, illetve a biztosító helyett maga megtérítette a károsult kárát, a díja a korábbihoz képest a többszörösére ugrott.

Az Alapvető Jogok Biztosa a végső állásfoglalása előtt kikérte a Pénzügyminisztérium, az MNB elnöke és a MABISZ véleményét is. A 2020.09.15-én megszületett, a kezdeményezéssel gyakorlatilag teljes körűen egybevágó biztosi jelentés mulasztásban megnyilvánuló alkotmánysértést állapított meg, amelyre tekintettel az Alapvető Jogok Biztosa az alkotmánysértés kiküszöbölése érdekében felkérte a rendelet módosításának megfontolására a pénzügyminisztert, valamint a terület fokozott ellenőrzésére az MNB elnökét.

Az Autóklub örömmel fogadta az Ombudsman egyetértő álláspontját, és bízik benne, hogy a jelentés nyomán változó rendelet kellő önmérsékletre indítja a gépjármű-felelősségbiztosítás bonus-malus rendszere kialakítása során a biztosítókat.

További részletek a www.autoklub.hu oldalon.

     Kiadó: Magyar Autóklub

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.Forrás: OS Országos Sajtószolgálat

MTI  © Minden jog fenntartva.