2020. szeptember 16., szerda 12:09

A Szindikátus - Összefogás a Városért Egyesület közleménye
    Budapest, 2020. szeptember 16., szerda (OS) -

A XI. Hamzsabégi sétány mentén min.1000 fát fognak kivágni egy túlméretezett vasúti beruházás miatt. A Kelenföld-Ferencváros szakaszt 3, ill. 4 vágánnyal bővítenék "Déli körvasút" címen, ami veszélyezteti a Hamzsabégi út cc. 2 km hosszú, erdőszerű zöld sétányát és a környéken élők életterét (zaj, rezgés, por, zöldterület megszűnése).

A Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. és a Budapest Fejlesztési Központ Zrt. reklámjaikban az agglomerációs személyszállítás fejlesztésre hivatkozva "zöld beruházás"-ként mutatják be a vágánybővítést, míg a jelentősen megnövő teherforgalomról nemigen esik szó (közel 40 %-kal, a sebesség meg 80-ról 120 km/órára nő a hatósági engedély szerint. PE-06/KTF00052 sz.h.)
A tömeges fairtást pedig elbagatellizálják.

A sétány megmaradása közérdek, egy sűrűn lakott városrész tüdejeként szolgál.
A klímavészhelyzet miatt érthetetlen e beruházási szándék a visszafordíthatatlan környezeti pusztítás árán. Mindez közel 10-15 ezer ember életkörülményeire hatna hátrányosan, de számolni kell ingatlanjaik értékcsökkenése miatt az őket érő gazdasági hátránnyal is.

2013-ban szándéknyilatkozatot írtak alá a teherforgalmat Budapestről elterelő déli V0-ás körvasút megépítéséről. (Forrás: MTI, www.kormany.hu Létrehozva: 2013.04.15. )
Máig megválaszolatlan kérdés: miért nem az ésszerűbb beruházás valósul meg.

A park megmentésért pert indítottak az érintettek, a tárgyalást kitűzték.

Az élhető környezet megóvása közérdek. A Hamzsabégi park megvédését támogatjuk.

Kiadó: Szindikátus - Összefogás a Városért Egyesület