2020. szeptember 16., szerda 14:21

A Demokratikus Koalíció közleménye
    Budapest, 2020. szeptember 16., szerda (OS) - A DK választ vár az Innovációs és Technológiai Minisztériumtól: azért írták át az OTKA-pályázatok elbírálását, hogy a saját államtitkárukat hozzák ki győztesnek?

A teljes magyar tudományos világban nagy felháborodást keltett, hogy az Információs és Technológiai Minisztérium felülbírálta az OTKA-pályázatok szakmai elbírálását és megváltoztatta a támogatandó kutatások listáját. Korábban soha nem fordult elő, hogy ezekben a pályázatokban nem a tudósok döntöttek, hanem a politika, a kutatók nyílt levelet is írtak a minisztériumnak. Van azonban az ügynek egy ennél is pikánsabb részlete: a minisztérium által győztesnek hirdetett pályázók egyikét pont ugyanúgy hívják, mint a minisztérium egyik államtitkárát.

A DK válaszokat vár a minisztériumtól: azért írták át az OTKA-pályázatok elbírálását, hogy a saját államtitkárukat hozzák ki győztesnek? Boros Anita, aki a győztes pályázók között szerepel, ugyanaz a Boros Anita, aki az Innovációs és Technológiai Minisztérium építésgazdaságért, infrastrukturális környezetért és fenntarthatóságért felelős államtitkára? Valóban a minisztérium államtitkára által vezetett kutatócsoport kap közel 36 millió forintot a saját minisztériumától, a munkahelyétől? Amennyiben nem névazonosságról van szó, követeljük, hogy a minisztérium hozza nyilvánosságra a teljes pályázatot annak szakmai elbírálásával együtt! A kormány válaszokkal tartozik, ezért írásbeli kérdést is benyújtunk az ügyben.

Arató Gergely
A DK frakcióvezető-helyettese, elnökségi tagja