2020. október 1., csütörtök 13:46

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának közleménye (1. rész)
    Budapest, 2020. október 1., csütörtök (OS) - A korai felismerés segítheti az emlődaganat gyógyítását

    A nők emlődaganatos megbetegedése a vezető halálokok közé tartozik Európában.  Október 1-je a mellrák elleni küzdelem világnapja, ahogyan minden évben, így ma is, arra hívjuk fel a figyelmet, hogy a betegség korai felismerése nagyban segíti a gyógyulás esélyeit. A daganatos betegségekkel szembeni küzdelem komplex feladat, amely túlmutat a terápián: kiterjed a megelőzésre és a szűrésre egyaránt. Hazánkban rosszindulatú emlődaganat miatt évente több mint 2300 nő veszti életét és közel 8300 új esetet diagnosztizálnak.
Az elmúlt tíz évben a kormány csaknem 90 milliárd forintot fordított az onkológiai struktúra korszerűsítésére. Az onkológiai ellátórendszer fejlesztéséhez, a WHO ajánlását figyelembe véve az Országos Onkológiai Intézet 1993-ban Prof. Dr. Kásler Miklós szerkesztésében összeállította a Nemzeti Rákellenes Programot, amelyet a közép-európai országok közül Magyarország készített el elsőként. Hazánkban jelenleg a Nemzeti Rákellenes Program kiemelt része a felvilágosítás, a megelőzés, valamint, hogy a rizikócsoport tagjai részt vegyenek a szűrővizsgálatokon. A Magyar Kormány a megelőzés érdekében 2002 óta biztosítja az emlőrák népesség szintű szervezett szűrését, hiszen a szűrés korai diagnózist, a korai diagnózis korai terápiát, a korai terápia pedig eredményes gyógykezelést jelent.
     Kiadó: Emberi Erőforrások Minisztériuma

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.



Forrás: OS Országos Sajtószolgálat

MTI  © Minden jog fenntartva.