2020. október 9., péntek 13:01

A WHO Magyarországi Irodájának közleménye (1. rész)
    Budapest, 2020. október 9., péntek (OS) - MENTÁLIS EGÉSZSÉG VILÁGNAPJA, 2020 október 10. -Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) európai régiójában több mint 100 millió ember él valamilyen mentális zavarral. Öngyilkosság következtében évente több mint 140 000 ember hal meg, a 15-29 éves korosztályban ez a második leggyakoribb halálozási ok. A Covid-19 súlyosbította a helyzetet, az országos felmérések szerint a válaszadók legalább egy harmada számolt be szorongásról, stresszről.

    A COVID-19 miatt rendkívül sok egzisztencia vált bizonytalanná, a családok és közösségek elszakadtak egymástól, vállalkozások mentek csődbe. A világjárvány következményei hatalmas károkat okoztak a lakosság mentális egészségét tekintve, leginkább a szegényeket és a legkiszolgáltatottabbakat érintették a változások, súlyosbítva a már meglévő egyenlőtlenségeket.
      Figyelembe véve a mentális betegségek kezelési hiányosságait és a szűkös erőforrásokat, a WHO Európai Regionális Irodája elindította a Mentális Egészség Kiemelt Kezdeményezést, amit a 2020-2025-ös Európai Munkaprogram részévé tett. A munkaprogram szlogenje az `Együttes fellépés a jó egészségért`, melyet a tagállamok a 2020 szeptemberében tartott Regionális Közgyűlésen egyhangúlag elfogadtak.
     Magyarországon a WHO Magyarországi Irodája számos kezdeményezéssel, könyvvel segíti a gyermekek és felnőttek lelki egészségének a karbantartását.  
     Kiadó: WHO Magyarországi Iroda

-------------------------------------------------------------------

     Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.
     Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott  közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.
     (c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.



Forrás: OS Országos Sajtószolgálat

MTI  © Minden jog fenntartva.